Про внесення змін до Положення про заклад дошкільної освіти.
Вересень 26, 2023
Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу
Вересень 29, 2023

ЯК ОБРАТИ ДИТЯЧУ КНИЖКУ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ВІКУ

 

Молодший шкільний вік – це перші читання.

“Дитина вже вміє прочитати вивіску на магазині, назву книжки і зрозуміти, про що в ній йдеться. Це – другий етап, коли з дитиною говорять. Але говорять про те, що вона сама прочитала”, – розповідає Наталія Коваль.

У цьому віці краще обирати маленькі за обсягом книжки, такі, що дитина зможе прочитати сама. Втім, треба звертати увагу на рівень, який зазначається на книжці.

Зрозуміти, чи підійде книжка дитині, можна і за величиною літер. Чим більші літери, тим менший рівень читання. А також – за кількістю рядочків на сторінку.

Дитині, яка тільки опанувала буквар, для самостійного читання потрібна книжка із 3-4 рядочками на сторінці, а також – малюнок. 50-70% ілюстрацій – коли дитина починає читати сама.

Учневі 2-3 класу найкраще купувати книжки із 30% зображень, решта – текст. Тоді діти готові до більших текстів, бо у них добре працює образне мислення.

У такому віці популярним серед дітей є щоденниковий або скетчевий жанр. Це коли текст і малюнок змішані. До прикладу, “Щоденник Ніккі” або “Чудовий світ Тома Гейтса”.

Читаючи ці книжки, складається відчуття, що посередині тексту хтось робив замальовки. Це – ефект присутності. Такі книжки просто читати, тому вони створені якраз для тих дітей, яким це робити важко. Малюнок тут заміняє слово.

Не боятись купівлі коміксів, якщо ними захоплюється ваша дитина. Це – те ж саме читання, але воно адаптоване, бо сучасна дитина живе у кліповому світі, навколо неї багато візуалізації, тому легше сприймає таку інформацію.

Існує безліч наукових коміксів або енциклопедій-коміксів. А діти 7-10 років часто обирають категорії, головне – із улюбленим героєм/темою. Як-от, “про динозаврів”, “про котиків”, “про піратів”, “про красунь”, “про монстрів” тощо.

Також батьки мають не забувати, що вони є прикладом. У шкільному віці експертки радять влаштовувати читальні вечори.

Приміром, можна запропонувати вимкнути усі гаджети і спробувати пожити без них. І тоді родина сідає читати протягом півгодини або хтось читає – всі слухають, або усі читають по черзі. Це корисно не тільки для навичок читання, а і для емоційної атмосфери.

 

Заповіді читача" - Сайт lib11!